top of page

Basis oppskrift på sunne og mel-frie kjeks.


Kjeks kan varieres i det uendelige, med nøtter eller sjokolade, kokos eller dadler. Du kan "lure" inn sunne ekstra-ingredienser for å få i barna litt mer næring, eller for a lage et velsmakende "kosttilskudd". Jeg har samlet opp hundrevis av kjeksoppskrifter de siste 10 årene og kommer til å dele flere varianter med dere etter hvert. Men her er en basis oppskrift som fungerer bra, både til "chocolate chips cookies" eller andre varianter. Disse kjeksene er supre å ha med på tur, eller som en ekstra godbit i lunsjboksen til barna. Noen ganger blander jeg inn betaglukaner eller kollagenpeptider for å gi barna et lite næringsboost gjemt i en godbit. Dette trenger du: 1 kopp (= 2,5 dl) cashewnøtt smør (eller et annet nøttesmør. Ikke peanøtt, det blir for tørt) Du kan enten lage selv eller kjøpe på helsekostbutikk. 1 dl øko honning* 1 øko egg. 1 ss kanel. ½ ts økologisk natron (finnes på helsekost butikk eller på nett). 1 knivsodd uraffinert havsalt. ½ kopp hakket mørk sjokolade (hjemmelaget, luke 2, eller kjøp en på helsekost butikk som KUN er søtet med kokossukker)** ½ kopp hakkede valnøtter eller andre nøtter*** * Kan byttes mot 3 medjool dadler eller bittelitt stevia ** Kan fint droppes om man ikke vil ha sjokolade. ***Jeg pleier alltid å aktivere nøttene ved å bløtlegge dem over natten, sile og tørke dem på lav varme i stekeovnen. På den måten minskes nivået av antinæringsstoffer i nøttene og de blir mer fordøyelige, dessuten får de en mer «krispy» konsistens. Men du kan fint bruke vanlige rå nøtter også.

Dette gjør du:


1. Sett på steikeovnen på 160 grader celsius.

2. Tilsett alle ingrediensene bortsett fra de hakkede valnøttene og den evt sjokoladen i en food prosessor eller en bolle og bland godt.

3. Tilsett de hakkede nøttene og sjokoladen og bland det godt inn med hendene (ikke bruk food prosessoren her, da blir alt for finmalt)

4. Legg et bakepapir på en bakeplate, bruk en stor skje og form små kjeks.

5. Stekes på 160 grader i ca 12 min.

6. La de kjøle seg ned før du spiser dem, de kjennes helt myke med en gang, men så snart de er nedkjølt oppnår de en yummy kjeks konsistens som er sprø i kantene og litt myk i midten.

7. Oppbevares i mørk tett boks.På bildet over er en variant uten sjokolade, pyntet med spiselige blomster. Her er det bare å teste ut forskjellige varianter, til du finner din eller familiens favoritt!

215 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page