top of page

Helsefremmende fermentert Ketchup.


Helsefremmende ketchup? Kanskje verdens mest brukte mat-tilbehør? Hva om det kunne være helsefremmende istedenfor å helsenedbrytende! Det går an - med hjemmelaget fermentert ketchup! Vanlig kommersiell ketchup er ikke noe bra for helsen, full av sukker, konserveringsmidler og kunstige aromaer. Tomat har i seg selv mange helsefordeler, men den inneholder en del komponenter som kalles pektiner (mer om pektiner i en annen post), disse kan være vanskelig å fordøye for mange. Koking eller fermentering vil gjøre næringen i tomater mer tilgjengelig for kroppen. Fermentering. Å fermentere matvarer gjør matvarene mer næringsrike (næringen blir lettere tilgjengelig for kroppen), og det gjør dem også probiotisk. Probiotisk mat betyr at maten inneholder organiske syrer og gode bakterier som er svært gunstig for å bygge opp en god tarmflora. En sunn tarmflora er helt grunnleggende for god helse. Historisk sett har vi mennesker brukt fermentert mat mye opp igjennom tidene, det er bare de siste 150 årene det har blitt mindre og mindre på grunn av oppfinnelser som kjøleskap, frys og konserveringsmidler. Men i de siste årene har forskere heldigvis begynt å sette mer søkelys på viktigheten av å bygge opp en god tarmflora igjen, og dermed har fermentering av mat blitt ganske populært. Selv har jeg merket kjempeforskjell for helsen etter at jeg begynte å innføre mer og mer fermentert mat i hverdagen. En veldig enkel og gøy måte å få i seg mer fermentert mat på, er å lage fermentert ketchup. Den er både velsmakende, helsefremmende og enkel å lage.

Dette trenger du:

3 glass økologisk tomatpure 3-4 ss rå honning (ca 3-4 ss kommer an på hvor søt den er) 2 ss upasteurisert rå eplecider eddik 1/2 dl myse* 1 ts salt 1/2 ts hvitløkpulver Myse er best og mest aktiv om du får tak i upasteurisert kefir eller naturell yoghurt, men du kan også bruke den som er på butikken. Legg et kjøkken-håndkle over en sil og sett over en bolle. Hell kefir eller yoghurt oppi silen og la det stå en stund slik at mysen skilles ut og drypper ned i bollen. Det skal være en klar væske. Dette kalles myse, og inneholder melkesyrebakterier og kan brukes som "startkultur" for fermenteringen. Dette gjør du: 1. Bland alle ingrediensene i en skål, smak til hvor søt du vil ha den med hvor mye honning. 2. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og sett det på 2-3 dager på kjøkkenbenken i romtemperatur. 3. Sett det kaldt når den har oppnådd den runde fine smaken som fermenteringen gir. 4. Den fortsetter å fermentere litt i kjøleskap også, så den bør spises innen ca 7-10 dager for optimal smak


Fermentert ketchup er helt super som tilbehør til middager, rike salater, grillmat og annet. En nydelig og smak full måte å bedre tarmfloraen på!

209 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page