Hvordan jeg oppdaget det viktigste fundamentet for optimal helse?

Oppdatert: 17. mar.

Hvordan kan jeg påstå at jeg har oppdaget det viktigste fundamentet for god helse?


Jo det kan jeg, fordi uten dette fundamentet er det faktisk helt umulig å oppnå det vi alle ønsker... nemlig å føle oss på topp med masse overskudd til å gjøre det vi brenner for, hele tiden! Ikke mulig sier du? Les videre, så vil du forstå hva jeg mener! Er vi et resultat av arv eller miljø? Du har kanskje hørt det sagt at man blir et resultat av de 5 personene man tilbringer mest tid sammen med? Det betyr ikke at vi er et "tilfeldig offer" av hva de rundt oss sier og gjør, men sannheten er at vi både er et resultat av våre medfødte egenskaper, men også vårt miljø. Begge deler er viktige for hvilket liv vi skaper for oss selv!

Hva er god helse? Definisjonen på helse er definert som en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære og ikke bare fravær av sykdom eller lidelser! (kilde Who og regjeringen.no) Jeg er helt overbevist om at alle kan oppnå optimal helse! Helse er ikke bare et resultat av gode eller dårlige gener, men studier viser at vi faktisk kan styre hvilke gener som blir slått av eller på, gjennom våre livsstilsvalg. (1,2,3) Kosthold, mosjon, stressmestring, sosial trivsel og beskyttelse mot toksiske stoffer, er alle viktige faktorer som påvirker vår helsetilstand! Derfor vil jeg påstå at viktigst av alt, er våre livsstilsvalg for vår helse. Hvilke vaner vi velger i hverdagen vår er det aller viktigste fundamentet for å oppnå en optimal helse med masse overskudd til å gjøre det vi brenner for. Om du velger gode eller dårlige vaner for deg selv, styres i stor grad av det jeg vil kalle "din indre termostat!" I mine mange år som helsecoach har jeg funnet ut at min iver etter å hjelpe mennesker til bedre helse vil være helt forgjeves dersom jeg ikke samtidig klarer å hjelpe dem å endre sin "indre termostat". Hvorfor noen ender opp igjen der de startet. I min tid som klinisk fysioterapeut oppdaget jeg at mange av pasientene som jeg hadde hjulpet med muskel/skjelett plager ofte kom tilbake til meg etter en viss tid fordi problemet deres hadde kommet tilbake. Hvorfor det hadde skjedd kunne de oftest svare på selv og det hørtes ofte slik ut: "Jeg var jo blitt så mye bedre, så da sluttet jeg å gjøre de øvelsene du anbefalte. Og så gikk det en stund, og så kom problemet tilbake, og nå er det enda verre enn før. Kan du hjelpe meg igjen?" Kanskje du kan kjenne deg igjen selv også? Dette er prinsippet for hvordan vi kan oppnå optimal helse: Visse vaner skaper alltid visse resultater. Dette prinsippet kan enten fungere mot oss eller for oss. Jeg oppdaget at dette prinsippet hjalp meg å komme i form igjen etter en ryggskade.


Hvordan jeg oppdaget «min indre termostat».


Jeg var veldig usikker på meg selv i tenårene. Jeg følte meg aldri god nok og strevde veldig for å føle meg akseptert. Ingen visste om dette, knapt meg selv. Men kroppen min sa fra, og i mitt tilfelle førte det til spenninger i korsrygg og bekken. Og i tidlig voksen alder endte jeg opp med et alvorlig prolaps i ryggen min. Det ble utløst en gang jeg var hos en kvalifisert behandler som skulle hjelpe meg, men heller gjorde situasjonen verre. Dette ble jeg gående med i noen år før jeg til slutt endte opp på operasjonsbordet for å fjerne en liten "løs bit" som lå og presset på en nerve i ryggen min. Denne operasjonen var første gang jeg var innlagt på sykehus for noe som helst. Jeg var vant til å fungere på et høyt nivå, og var i veldig god fysisk form. Da operasjonen var over og jeg sakte men sikkert kunne komme meg på beina igjen, oppdaget jeg at formen min var dårligere enn noen gang tidligere! Å bare gå opp en bakke gjorde meg andpusten og utmattet. Å trene mennesker og hjelpe mennesker å komme i god form var jo jobben min, så jeg tok fatt i min egen opptrening med stor iver.

Men jeg fikk virkelig erfare det faktum at å være sengeliggende i bare en uke kan føre til at man mister 50 % av muskelmassen sin! Det var tøft å komme i gang igjen! Jeg hev etter pusten, hadde smerter i beina og smerter over alt ellers også. Og plutselig slo tanken ned i meg: Sånn er det mange av kundene mine har det! De kommer til meg med et behov og et ønske om å gjøre noe for helsen sin. Men starten på reisen er ofte fryktelig smertefull, og det eneste de holder seg fast i da, er min stemme som lover dem at det skal bli bedre. Mange av dem har aldri før erfart hvordan det føles etterpå, og at smerten går over i noe mye bedre! Men det gjorde jeg. Jeg visste det veldig godt. Men likevel kjente jeg på frykten. Fordi ryggskaden min var noe som jeg hadde hatt null kontroll over, og det var fristende å tenke tanker om at jeg aldri ville bli helt fin igjen og kanskje måtte slite med dette resten av livet. Hva om jeg bare har en «svak» rygg slik flere i min familie har? Alle disse tankene gjorde at jeg fikk en helt annen forståelse av endringsprosessen og hvordan mange har det når de ønsker å endre livsstil og få bedre helse.


Nye vaner er vanskelig å forme, men veldig lett å leve med når du først har etablert dem! Og vanene dine er et resultat av hvordan du ser på deg selv. Noen ganger må vi endre selvbildet vårt i takt med vanene! For min del samsvarte ikke ryggskaden og derav min dårlige form med mitt selvbilde. Derfor varte det ikke lenge før de gode vanene var på plass og jeg var i like god form som før! Dette er et eksempel på hvordan prinsippet om vaner og resultater virket FOR meg og ikke MOT meg. Hemmeligheten til optimal helse er å endre "din indre termostat!" Etter å ha vært involvert i endringsprosessen til så mange mennesker vil jeg påstå at det viktigste fundamentet for optimal helse - er å "stille inn vår indre termostat!" Visse vaner leder alltid til visse resultater, det er ikke til å unngå! Så det neste spørsmålet som da er naturlig å stille er: Hvilke gode vaner spesifikt er det som vil fungere for meg? Svaret på det er både generelt og individuelt, og det er akkurat det jeg underviser om på kursene mine og live-sendingene mine. Men det begynner med å stille din indre termostat! Hvis du kjenner deg klar for å ta helsen og energien din tilbake og føle deg på topp med masse energi og overskudd, så begynn å se det for deg. Tilbring tid med andre som har gode helsevaner og bli inspirert! Kanskje et bra sted å begynne er et av kursene mine? Der fokuserer vi nemlig på BEGGE deler; både på din indre termostat og på hvilke vaner som fungerer for akkurat deg! Jeg heier på deg! Referanser:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1392256/ 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20653993/ 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23744968/

63 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle