Hvordan og hvorfor "aktivere" nøtter og frø. Oppskrift på aktiverte kryddernøtter.


Vårt moderne samfunn har dessverre glemt mye av våre forfedres viktige innsikt om ernæring, og resultatet er at mange sliter med både fordøyelsen og helsen. Nøtter, frø og korn har blitt spist i tusenvis av år, men de fleste kulturer har hatt en eller annen form for tilberedelse før de inntok disse matvarene.


For mennesker med en irritabel tarm eller redusert fordøyelse, kan rå nøtter gjøre vondt verre på grunn av at de inneholder noe som kalles antinæringsstoffer. En av disse er fytinsyre. Fytinsyre er et stoff som binder til seg mineraler som kalsium, magnesium, jern og sink, så opptaket i kroppen svekkes. Fytinsyren kan også irritere tarmslimhinnen litt på samme måte som gluten, også hemme fordøyelsesenzymene våre.


Riktig tilberedelse av nøtter og frø. Med riktige tilberedelse kan vi bryte ned fytinsyren, og gjøre næringen tilgjengelig for kroppen, pluss at vi minsker irritasjonen i fordøyelses systemet. Her i huset har vi gjort mange tiltak for å bygge opp igjen glade og fornøyde tarmer – og optimal helse!


Et viktig tiltak er at vi alltid bløtlegger nøtter og frø, og syrner eller spirer korn før vi inntar det. Sammen med et par andre tiltak som å kutte ut mat som skaper inflammasjon, og øke inntak av antiinflammatorisk mat – så har det gjort en kjempeforskjell for oss!


Bløtlagte og tørkede nøtter smaker faktisk også mye bedre! Og så får de en «krispi» nydelig konsistens! Klargjør en batch med såkalte «aktiverte» nøtter og frø – som bygger opp istedenfor å bryte ned, og tilfører næring istedenfor å «stjele» den, så har du sunne og velgjørende små mellommåltid tilgjengelig. Om du vil kan du også lage forskjellige krydderblandinger for å gjøre nøttene enda mer smakfulle. Her er en oppskrift på aktiverte kryddernøtter. Dette trenger du: 250 gram cashewnøtter. 200 gram mandler. 200 gram gresskarkjerner. 1, 5 dl kopp kokossukker. 1 toppet ss uraffinert havsalt. 2 ts kanel 2 ts kajenne pepper ½ ts gurkemeie Dette gjør du: 1. Legg alle nøttene i en stor bolle med vann, gjerne med en ss eplecidereddik eller myse oppi. 2. La nøttene stå i vann over natten. 3. Sil av alt vannet. 4. Bland sammen alle krydderne i en liten skål og hell over nøttene mens de fortsatt er våte, bland godt. 5. Fordel nøttene over en bakeplate med bakepapir, evt fordel over to bakeplater slik at de ikke blir liggende oppå hverandre. 6. Sett i stekeovnen på laveste temperatur, om mulig la stekeovnen stå litt åpen også for å slippe ut fuktighet. Dersom du ikke kan la stekeovnen stå litt åpen, sørg for å slippe ut fuktighet med jevne mellomrom. 7. Når nøttene er skikkelig tørr og krispy, er de ferdige. Viktig at de er HELT tørr, ellers vil de ikke ha så lang holdbarhet. 8. Oppbevares i lufttett boks til de skal nytes.

Her ser du et bilde av "julevarianten" min av aktiverte nøtter, men de passer like godt som kveldskos med leirbålet som julesnacks om vinteren! Enjoy!

172 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle